Fényképezőgépek külső részei, kezelőszervei

A legtöbb forgalomban lévő  fényképezőgépnek  nem cserélhető az objektívje. Ilyenek például a kicsi kompakt kamerák. Ezeket kis méretük és egyszerű kezelésük miatt kedvelik. Általában négyszeres vagy hatszoros átfogású zoom objektívvel rendelkeznek. Vannak “nagyzoomos” változatok is. Ezeknek akár tizszeres, vagy nagyobb gyújtótávolság átfogású objektívjük is lehet. Ez jelentősen kibővíti a felhasználási lehetőségek körét.

A következő kategóriát a bridge gépek jelentik. Ezek hidat képeznek a kompakt és a cserélhető objektíves kategória között. A bridge kameráknak is beépített az objektívjük de lényegesen sokoldalúbbak a kompaktoknál. Cserébe nagyobbak és nehezebbek is.

Cserélhető objektíves fényképezőgépek
Ez az ismertetés elsősorban a cserélhető objektíves fényképezőgépet használóknak szól. Ezek a fényképezők sokoldalúak,  sokféle célra használhatóak, és képminőségük is megbízható. Éppúgy megfelelnek alkotó fotóamatőröknek, mint munkára, hivatásos fotográfusoknak.
Ahhoz, hogy megfelelően ki tudjuk használni a felszerelésünkben rejlő lehetőségeket, jól kell ismernünk azt.
A cserélhető objektíves gépek is két nagy csoportra oszthatók. Ezek:
– tükörreflexes (DSLR)
– tükör nélküli (MILC, DILC)

 

A tükörreflexes rendszert DSLR-nek is nevezik (Digital Single Lens Reflex,) Alapvető jellegzetessége a tükörreflexes optikai kereső. Alaphelyzetben az objektív mögött egy 45 fokban elhelyezkedő tükör van. Ez az objektív által rajzolt képet a felette lévő, vízszintes mattüvegre vetíti. Ezen ugyanaz a kép alakul ki, ami az exponáláskor a szenzoron. A keresőbe nézve ezt látjuk. Így a képkivágást és az élességet is lehet ellenőrizni. A kioldógomb megnyomásakor a tükör felcsapódik és így az objektíven áthaladó fény a szenzorra juthat. A fény útjában, a tükör mögött még egy zárszerkezet is van, zárt helyzetben. Ennek a nyitása és csukódása jelenti az exponálást. Ez szabályozza a szenzorra jutó fény mennyiségét. Az exponálás után, a tükör visszatér az alaphelyzetbe. Ezt részletesebben a következő, “A fényképezők legfőbb belső részei” címü videóban mutatom be.

 

A cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépekben nincs tükör. Ennek a rendszernek angol neve MILC vagy DILC (Mirrorless Interchancable Lens Camera). Magyarul nevezik tükör nélküli rendszerkamerának is. Ebben a kifejezésben a “rendszer” utal a cserélhető objektívre. Használat közben az objektív folyamatosan a szenzorra vetíti a képet. A kép ellenőrzéséhez vagy a gépen lévő monitort vagy elektronikus keresőt használhatunk. Az ilyen gépek jellemzően kisebbek, mint a tükörreflexes társaik. Sokszor inkább kompakt kamerákhoz hasonlítanak.

A működés módja, a lehetőségek és a gépek kezelése mind a két cserélhető objektíves rendszernél hasonló. Ezért leírásainkban főként a DSLR gépek példájára hivatkozunk.

A DSLR fényképezőgépek legfőbb részei
Ebben a részben áttekintjük a DSLR fényképezőgépek főbb részeit és kezelőegységeit. Az egyes részek funkcióját és működését később részletesen is bemutatjuk.

Az objektív
Az objektív rajzolja a téma képét a mögötte lévő fényérzékeny szenzorra. Az objektív látószögétől függ, hogy egy adott helyről mennyit látunk a témából. Az objektív tulajdonságai nagymértékben megszabják a kép jellegét, minőségét. Az objektívvel történik az élességállítás és ebben foglal helyet a rekesznyílást szabályzó szerkezet.

Kereső
A keresőbe pillantva megkereshetjük a témát, és beállíthatjuk, hogy mi kerüljön a képre. Legtöbb fényképezőgépbe optikai vagy elektronikus keresőt építenek.

Monitor
A digitális fényképezőgépek hátlapján általában egy kis képernyőt találunk. A fényképezés után a monitoron játszhatóak vissza a rögzített képek. A gép működésének beállítására szolgáló menüt is ezen lehet megjeleníteni. Élőkép üzemmódban vagy videofelvétel készítésénél a monitor keresőként szolgál. A monitor nincs mindig fixen beépítve a gép hátfalába. Egyes típusoknál kihajtható vagy kifordítható.

géprészek

Státuszmonitor
Számos fényképezőgépen egy betűk, számok és piktogramok megjelenítésére alkalmas kijelzőt is találunk (státuszmonitor). Ez a gép felső vagy hátsó részén helyezkedik el. Ez a kijelző akkor is tájékoztat a gép legfontosabb beállításairól, ha a monitort kikapcsoltuk, vagy keresőként használjuk.


Dékán István