Back

Most vette meg első fényképezőgépét? Most tér át mobilról fényképezőgépre? Már fotózik, de többet szeretne tudni? Jobban ki szeretné használni a lehetőségeket? Ezt a tanfolyamot a kezdőknek állítottam össze. A technikai információk mellett mindenhol kitérek a téma gyakorlati oldalára. Ebből kiderül, hogy az egyes technikai lehetőségeket milyen fotós helyzetekben, hogyan érdemes használni. A felszín mellett a mélyebb
összefüggésekről is szó esik.
Látványos, érthető illusztrációk, sok példa. A szakkifejezések korrekt használatára is ügyelek. A témák részletesebb kifejtése, és más haladó ismeretek a Magabiztos fotózás című tanfolyamban
találhatóak.

További információ: istvan@fotovonal.hu

A fotógépek csoportjai
A fényképezőgépek négy nagy csoportra oszthatók. Melyek ezek és milyen alapvető tulajdonságaik vannak? Ez meghatározza a felhasználási lehetőségeket is.

A fényképezők külső részei
A fényképezők legfontosabb külső részei és azok funkciói. Legfőbb kezelőszervek A fényképezők kezelőszervei.

Alapvető menübeállítások
A legfontosabb beállítások a menüben. Ezekkel érdemes elkezdeni a fotózást.

Expozíció rekesznyílás
Mi az expozíció, és mikor megfelelő? Mi a rekesznyílás? Milyen szerepe van a kép világosságában? Milyen viszonyban vannak egymással a szabványos rekesz-számok?

Az ISO érzékenység
Mi az ISO érzékenység? Mikor, melyik értéket célszerű használni? Mi a képzaj, és hogyan csökkenthetjük?

A záridő
Mi a záridő, milyen záridőket használunk? Milyen hatása van a különböző záridőknek az expozícióra, és a kép vagy a téma bemozdulására?

Expozíciós módok
Programautomata, időautomata, rekeszautomata, manuális mód. Mik ezek, és mikor melyiket érdemes használni?

Beállítások
Melyik fotós helyzetben milyen expozíciós beállításokat szoktunk használni? Ezekhez milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

Objektívek 1.
A gyújtótávolság és a látószög. A látószög összefüggése a szenzormérettel. Mi a fényerő, és mi a jelentősége? Az alapobjektív és a nagy látószögűek. Mire valók a hosszú gyújtótávolságok?

Objektívek 2.
Az objektívek használata a gyakorlatban. Fix objektívek és zoomok. A gyújtótávolság gyakorlati jelentősége. A térhatás alakítása. Mit nevezünk az alapobjektívnek? Mikor használjuk ezt, milyen előnyei és hátrányai vannak?

Élesség, életlenség
Élesség, életlenség, mélységélesség, közelpont. Az élességgel kapcsolatos fogalmak, tudnivalók, és gyakorlati jelentőségük.

Autofókusz módok
Az automatikus élességállítás működése, használata. Mire jók a különböző autofókusz módok?

Színek a fdotózásban
Mik a színek, mikor zínhelyes a kép? A fények színe, a színhőmérséklet fogalma. Mikor milyen a természetes fények színe?

A fehéregyensúly (Megtekinthető)
Miért fontos beállítani a fehéregyensúlyt? Milyen fixen beállítható értékek vannak? Mikor, milyen beállítást használjunk? MI a finomhangolás, és a fehéregyensúly sorozat?

Tippek fotótémákhoz.
Alapvető szempontok, gyakorlati tippek különböző fotótémákhoz.

Kompozíciós tanácsok 1.
A kompozíció legfontosabb tudnivalói. Hogyan lehet a képet hatásossá tenni? Képkivágás, tájolás, nézőpont, a fényképezés iránya, háttér. Térbe helyezés, harmadolás, aranymetszés, nézési és mozgásirány, emberalak vágása.

error: Szerzői jog védelme alatt álló tartalom.