Back

Magabiztos fotózás

Akció! A tanfolyam részvételi díjából jelenleg 5.000 Ft kedvezményt adunk. Ezért 28.000 Ft helyett 23.000 Ft.

Fotózni régebben kezdtem, de oktatással is mintegy 30 éve foglalkozok. Megjelent eddig 7 könyvem, kb. 1000 újságcikkem és webes publikációm. Tíz évig vittem élő tanfolyamokat is.

Ez az online tanfolyam a kezdőtől  az erős haladó szintig tekinti át a fotós ismereteket.  Az első részek azoknak szólnak, akik most indulnak. A többi fejezet azoknak, akik szeretnék a tudásukat kibővíteni, teljesebbé tenni. A technikai információk mellett mindenhol kitérek a téma gyakorlati oldalára. Ebből kiderül, hogy a technikát milyen helyzetekben, hogyan érdemes használni.

Extra:
A tanfolyam kiegészül egy gyakorlati tipplistával. Ebben tippeket, tanácsokat adok konkrét fotótémákhoz, helyzetekhez, képekhez. Mit hogyan és miért?
Innen lehet ötleteket, megoldásokat “puskázni”. Több, mint 60 helyzet 8 témakörben. Alapötletek, szempontok, beállítások, kompozíció, gyakorlat. Mire ügyeljünk?
Ezeket bármikor, bárhol előveheted, ha segítségre van szükséged. A tipplista képekből és szövegből áll, mobil kompatibilis formátumban.
Témakörök: Portré, Állatok, Kertek, parkok, Város, épület, Épületbelső, Éjszaka, Mozgás, Időjárási helyzetek.

Extra plusz:
A tanfolyamhoz online személyes konzultáció is tartozik. Ez lehet képértékelés, vagy a tanfolyam témáival kapcsolatos bármilyen konzultáció, tanácsadás. Ehhez Skype-t szoktunk használni.

Milyen kérdésekre ad választ a tanfolyam? A tartalom címszavakban.

Alapok

Mi a legfontosabb alapfogalom? Hát igen, az expozíció. Ez a fotózás legtöbbet emlegetett kifejezése. Tulajdonképpen a kép világosságát meghatározó technikai paraméter. Mikor van a kép jól exponálva technikailag, és mikor szubjektíven?

A második ikonikus fogalom, a rekesz. Hogy befolyásolja ez az expozíciót? Persze ezt mindenki tudja, de azért nem árt pontosítani a dolgot. Mi az összefüggés a szabványos rekeszértékek között?

A fényképező fontos része a zárszerkezet. Animációkkal mutatom be a működését. Így érthető lesz, hogy miért nem lehet minden záridőhöz használni a vakut.

Milyen hatásai vannak a záridőnek a képre? Ha a kép bemozdul, elkenődik, az általában hiba. Mik ennek az okai és hogy tudjuk elkerülni a bemozdulást? Melyik gyújtótávolságnál, milyen záridő szükséges ehhez? Mikor jó, ha a téma bemozdul a képen. Hogy készíthetünk haladó motívumhoz “elhúzott” hátteret?

Mi az ISO érzékenység, és mi a jelentősége? Milyen helyzetben, milyen érzékenységet szoktam használni? Hogy függ össze az ISO a motívum bemozdulásával? Miért nem érdemes magasabb érzékenységet használni a szükségesnél? Mi a képzaj, és hogy lehet ezt elkerülni, vagy csökkenteni?

Expozíciós módok
Programautomata, rekesz előválasztás, idő előválasztás, manuális mód. Mik azok az expozíciós módok? Melyiknek mi a jellegzetessége, és hogy működik?  Melyik helyzetben melyiket érdemes használni?Hogy működik a gépbe épített fénymérő? Hogy veszi figyelembe a téma különböző világosságú részeit? Ebben különböznek a fénymérési módok. Középsúlyozott átlag, részleges, spot, kiértékelő, aktív fókuszmezőhöz kapcsolt. Mikor, melyiket érdemes használni?

Objektívek

Az objektív a fényképezőgép szeme. Fontos, hogy jól ismerjük ezek tulajdonságait, használatát. A különböző fotográfiai feladatokhoz különböző objektívekre van szükség. Mi a látószög, és miért fontos ez? Mi a gyújótávolság? Hogy függ össze ez a két adat? Az objektív másik fontos tulajdonsága a fényerő. Ez a legnagyobb beállítható rekesznyílást jelenti. Mi ennek a gyakorlati jelentősége? Mire érdemes figyelni, ha objektívet vásárolunk?

A megfelelő objektív fontos eszköz a kép kompozíciójának, vizuális hatásának alakításában. Mit nevezünk fix gyújtótávolságú objektívnek? Mikor használunk ilyeneket?  Milyen objektíveket hívunk zoom-nak? Milyen tulajdonságai vannak ezeknek?

Az objektívek használata a gyakorlatban. Milyen témához, milyen gyújtótávolságot érdemes használni? Mit nevezünk alapobjektívnek? Mikor használjuk ezt, milyen előnyei és hátrányai vannak?
Milyen témákhoz használjuk a nagy látószögű objektíveket?
Mikor használunk közepesen hosszú gyújtótávolságot? Mit hívunk erős teleobjektívnek? Mihez szükségesek ezek? Milyen kiegészítőkkel lehet kibővíteni az objektívek lehetőségeit?

Az objektíveknek vannak kiegészítői is. Ezek kibővítik a lehetőségeket vagy segítenek a használatban. Mire kell figyelni a gyújtótávolság módosító extenderek vagy előtétek használatánál?  Mire jók a közelfotó eszközök? Miért hasznos az objektívsapka vagy a napellenző?

Élesség, életlenség

Miért fontos az élesség beállítása? Mi a mélységélesség, mitől füüg, és mi a jelentősége? Hogyan tudjuk a hátteret életlenné tenni? Hogy oldható meg, hogy a nagyon közeli és távoli részletek is élesek legyenek?

Hogyan indítható az automatikus élességállítás? Milyen módjai vannak? Mik az autofókusz mezők? Mit klehet tenni, hogy a fontos témarészlet legyen éles? MI a különbség az egyképes és a folyamatos autofókusz között? Mi az arcfelismerés és a követő autofókusz? Melyik helyzetben, milyen AF módot érdemes használni?
Vannak olyan helyzetek, amikor cserben hagy minket az autofókusz. Melyek ezek, és hogy lehet megoldani a gondot?

Színek birodalma

Mikor jó a kép színegyensúlya? Mikor, milyen a természetes fény színe? Melyik fényt tekintjük ideálisan fehérnek?  Mi a színhőmérséklet és miért fontos ez a fotózásban?
Milyen szabványos színhőmérsékletek vannak?
Mi a fehéregyensúly? Hogy segíthetjük felvételünk színegyensúlyát? Mikor milyen beállítással érdemes fotózni? Miért hasznosak az előre definiált fehéregyensúlyok, vagy a manuális beállítás? Mi a finomhangolás, és a fehéregyensúly sorozat?

A villanófény működése és használata

Milyen tulajdonságai vannak a vakufénynek? Mi a rendszervaku? Hogyan lehet a villanót szinkronizálni a fényképezőgéppel? Hogy függ össze a megvilágítás erőssége a vaku és a téma távolságával? MI a kulcsszám, mire jó ez? MI a vaku vetítési szöge, és miért jó ezt szabályozni? Mi a vakus expozíció kompenzáció, és mikor szuktuk használni?

Milyen lehetőségei vannak a rendszervakuknak? Állandó fény derítése vakuval. Hosszú idős vakuszinkron. Szinkronizálás a második redőnyre.Vörös-szem hatás csökkentése. Sztroboszkópkép.

Miért nem szép a világítás, ha a gépről a témára villantunk? Hogyan lehet a rendszervakuval szebb fényhatásokat is kialakíani? Mi a közvetett világítás, és hogyan lehet két villanóval szebb fényt adni?

Rendszervakuval fejlett stúdióvilágítást is kialakíthatunk. Ehhez be kell szerezni néhány kiegészítőt. Milyen előnyei, lehetőségei vannak a rendszervakus stúdiónak? Mit kell  ehhez beszerezni és hogy lehet használni mindezt?

A digitális kép

Mi a pixel és mit nevezünk felbontásnak? Milyen célokra használhatóak a különböző felbontású felvételek? Mi a hisztogram? Hogyan tájékoztat az expozícióról és a színegyensúlyról? Mi a színmélység, és mi a jelentősége? Mikor fontos a nagyobb érték? Mik a színmódok, és mik a színcsatornák? Ezek haladó ismeretek, de a képek utómunkájánál és publikálásánál fontosak.

Milyen digitális képformátumokat használunk? Ezek közül melyik alkalmas arciválásra, a feldolgozás során, melyik alkalmas az internetre, vagy nyomtatásra?   Mi a tömörítés, milyen változatai vannak? Mi a nyers RAW formátum? Mik az előnyei, és hogy kell ezt feldolgozni?

A kép látható karakterét, jellegét is be lehet állítani. Erre szolgálnak a képstílusok, vagy képjellemzők. Milyen paraméterek vannak, melyik mit jelent? Hogy lehet ezeket szabályozni?

Legfontosabb tartozékok

Melyek a fotózás során használt legfontosabb kiegészítők, tartozékok? Hogy válasszunk állványt és állványfejet? Mire jó a napellenző? Mikor hasznosak a szürke szűrők, vagy a polár szűrő? Miért fontos a fotóstáska, hogyan válasszunk táskát?

Leggyakoribb képhibák

Mik a leggyakoribb technikai képhibák? Hogy lehet ezeket elkerülni? Expozíciós hiba, túl nagy kontraszt, bemozdulás, életlenség, színhiba, becsillanás, fátyol, poros szenzor.

Kompozíciós tanácsok

Melyek a legfőbb szempontjai a jó kompozíciónak? Hogyan lehet a képet hatásossá tenni? Első rész. Képkivágás, tájolás, nézőpont, a fényképezés iránya, háttér. Térbe helyezés, harmadolás, aranymetszés, nézési és mozgásirány, emberalak vágása, zavaró fedések, együttállások. A kiemelés módjai. Fényhatások és színek a kompozícióban.Térhatás.

error: Szerzői jog védelme alatt álló tartalom.